Wegetariański gulasz sojowy
Kuchnia

Wegetariański gulasz sojowy

Alina

To szybkie, tanie i smaczne danie dla miłośników kuchni wegetariańskiej oraz nieco bardziej pikantnych smaków. Warzywny gulasz meksykański z kotletami sojowymi jest pożywny, zdrowy i nie jest trudny w przygotowaniu. Oprócz tego, że dostarcza mnóstwo energii, jest też niezwykle aromatyczny.

Składniki:

  • Opakowanie kostki sojowej
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka lub żółta
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pomidory w puszce lub przecier pomidorowy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • Masło lub oliwa z oliwek
  • Przyprawy
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka/chili
  • Cukier
  • Kostka rosołowa lub bulion warzywny
  • Zioła lub mieszanki ziół, np. meksykańskie lub podobne, liść laurowy, ziele angielskie
  • Natka pietruszki

Jak przygotować?

Wegeteriański gulasz sojowy nie jest trudny w przygotowaniu, choć trochę czasu może zająć pokrojenie wszystkich składników. Samo przyrządzanie potrawy nie jest jednak skomplikowane.

  1. Kostkę sojową przygotować zgodnie z zaleceniami producenta. Może ona wymagać namaczania od 10 do 15 minut w gorącej zalewie, np. wodzie, wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub z wywarem warzywnym, można też już w tym momencie dodać przyprawy – w trakcie namaczania lub gotowania. Po odsączeniu soję warto zasypać przyprawą meksykańską i ewentualnie suszonym czosnkiem oraz odstawić na bok. Jeśli kostka jest zbyt duża lub mamy zamiast niej kotlety sojowe, dobrze je najpierw pokroić na drobniejsze kawałki, wedle gustu.
  2. Należy pokroić w kostkę: cukinię, paprykę, marchewkę, a także pomidory, jeśli zamiast przecieru wykorzystujemy całe pomidory z puszki. Osobno należy pokroić i podsmażyć cebulę.
  3. Pokrojone warzywa (oprócz pomidorów) należy wyłożyć na patelnię i podsmażyć na maśle lub oliwie przez kilka minut. Można dodać papryczkę chili, jeśli pragniemy zrobić danie „na ostro”. Po podsmażeniu warzyw należy dodać soję oraz cebulę, posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez parę minut aż całość uzyska pożądaną miękkość, pilnując, aby niczego nie przypalić. Jeśli patelnia nie jest wysoka lub nie korzystamy z woka, zawartość przełożyć do garnka.
  4. Następnym krokiem jest dodanie pozostałych warzyw – pomidorów, kukurydzy i fasoli. Doda
  5. przecier lub pomidory i uzupełnić wodą tak, by zakryć całość. Doprawić solą i innymi przyprawami, do smaku. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

I gotowe. Po przełożeniu dania na talerze warto posypać gulasz natką pietruszki – do ozdoby i dla smaku.

Z czym podawać?

Gulasz będzie doskonały do ryżu lub kaszy – niezależnie od tego, czy zrobimy go bardziej łagodnym czy pikantnym. Danie można podawać z surówkami, na przykład surówką z marchwi z jabłkiem lub z pora.