Doradca smaku - Michael Moran
Kuchnia

Doradca smaku – Michael Moran

Alina

Poznaj wyjątkowe przepisy na proste i smaczne dania z książki „Doradca smaku” autorstwa Michaela Morana – jednego z najpopularniejszych kucharzy w Polsce znanego z programów telewizyjnych „MasterChef” i „MasterChef Junior”. W publikacji zebrano aż 80 różnorodnych przepisów, wśród których czytelnik może wybrać dla siebie coś wyśmienitego na każdą okazję.

„Doradca smaku” to książka kucharska, w której Michael Moran dzieli się swoimi doświadczeniami jaki mistrz kuchni, aby uchylić rąbka tajemnicy swojej fascynującej pracy szerszemu gronu. Na kartach jego dzieła można zapoznać się między innymi z interesującymi informacjami dotyczącymi wykorzystania ziół i przypraw, tworzenia kompozycji smakowych oraz jakości składników, aby każdy mógł gotować tak dobrze jak szef uznanej restauracji.

Książka zawiera 80 przepisów w różnorodnych kategoriach, dlatego dzięki tak dużej różnorodności każdy czytelnik może wybrać coś wyśmienitego dla siebie i dla swoich bliskich. Wszystkim recepturom towarzyszą proste instrukcje „krok po kroku”, które pokazują na fotografiach, jak przyrządzić wyśmienite danie. Dodatkowo w książce znalazły się specjalne kody QR – po ich zeskanowaniu można przejść na stronę internetową z filmami, gdzie zaprezentowana jest technika przygotowywania potrawy. Dzięki temu każda osoba, nawet początkująca, może bez problemu przyszykować nawet bardzo wyrafinowane potrawy.

„Doradca smaku” to publikacja wydana z naciskiem na estetykę, dlatego może być ona również doskonałym wyborem jako podarunek na różne okazje. Świetnie sprawdzi się jako prezent urodzinowy, upominek świąteczny, książka na parapetówkę lub podarunek na ślub.

Michel Moran jest francuskim restauratorem i kucharzem, który urodził się w Hiszpanii. Z pochodzenia jest Andaluzyjczykiem. Szkolił się w znane w szkole hotelarstwa Jean Drouant, natomiast praktyki odbywał w luksusowym hotelu Royal Monceau w Paryżu oraz w restauracji Le Jardin, która uhonorowana została dwoma gwiazdkami Michelin. W 2004 roku założył własną restaurację Bistro de Paris w Warszawie, która otrzymała nominację do gwiazdki Michelin. Moran znany jest głównie jako juror polskich edycji programów kulinarnych „MasterChef” i „MasterChef Junior”. Również pisze własne książki kucharskie, które cieszą się dużą popularnością wśród czytelników. Jest autorem publikacji jak „Moje Smaki”, „Doradca smaku”, „Doradca Smaku 2”, „Chef. Historia Michela Morana”.