Czym zastąpić sól w diecie?
Choć sól niewątpliwie poprawia smak codziennych potraw, jej nadmiar nie jest obojętny dla naszego organizmu. Może naruszać równowagę elektrolitową, powodować zastoje wody w organizmie, a także negatywnie wpływać na serce, układ krążenia czy nerki. Warto pamiętać, że poza solą, którą dodajemy do potraw, wiele produktów zawiera tak zwaną sól ukrytą w swoim składzie. Nietrudno jest więc podczas przygotowywania codziennych posiłków przekroczyć zalecaną, dozwoloną dawkę. Ograniczenie soli będzie najlepszym rozwiązaniem, jeśli zależy nam na lepszej kondycji i stanie zdrowia.
Czym zastąpić sól w diecie?
Osoby, które są przyzwyczajone do solenia wszystkich potraw, mogą mieć problem z ograniczeniem tej przyprawy. Można jednak zamienić ją na bardziej prozdrowotne dodatki bez straty smaku czy aromatu. Zamiast soli świetnym wzmacniaczem smaku są naturalne zioła, których w kuchni stosujemy niezbyt wiele.
Warto postawić na przyprawy
Dobrym rozwiązaniem może być bazylia, oregano, czosnek, pieprz, słodka i ostra papryka, a także inne naturalne produkty, które nie tylko korzystnie działają na nasz organizm, ale jednocześnie doskonale wpływają na smak. Początkowo zamiana soli na zioła może być dla nas trudna, jednak już po krótkim czasie ich stosowania nasze kubki smakowe przyzwyczajają się do nowych smaków i mają coraz mniejsze zapotrzebowanie sól.