Bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą
Kuchnia

Bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą

Alina

Coś dobrego, słodkiego i bezglutenowego? Czemu nie babeczki? Świetne na urodziny, dobre na wizytę gości, znakomite w roli szybkiego, domowego wypieku. Bezglutenowe wypieki mogą jednak sprawić trochę kłopotu, zwłaszcza mniej doświadczonym kucharzom. Mimo to warto spróbować. Słodkie bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą z pewnością są tego warte.

Ciasto bezglutenowe – z czego zrobić?

Mąka jest podstawowym składnikiem wypieków. Niestety, najbardziej popularne jej rodzaje zawierają gluten. Są to mąki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe – generalnie mąki zbożowe. Nie można z nich zrobić ciasta bezglutenowego. Trzeba wybierać mąki ryżowe, kukurydziane, grochowe, ziemniaczane, gryczane, migdałowe, z prosa, z amarantusa, z fasoli, z soi. Aby się upewnić, czy dany produkt jest faktycznie bezglutenowy, należy odszukać na nim symbol przekreślonego kłosa.

Warto jednak pamiętać, że nie każda mąka bez glutenu zagwarantuje udane wypieki. W praktyce warto stosować mieszanki, dzięki czemu ciasto lepiej się klei. Dobrze też zastosować jakiś inny produkt jako podstawę, a mąkę stosować jako dodatek. Mogą to być zmielone orzechy, migdały, kasza jaglana.

Babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą nie są trudne do zrobienia. Przepis jest prosty i szybki. Gotowe babeczki są słodkie i sycące. Jako podstawę ciasta wykorzystamy migdały, banana, kakao i mąkę ryżową.

Składniki:

  • 1 duży banan
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • Półtora szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • Pokrojonych suszonych śliwek

Jak przygotować?

Przed rozpoczęciem łączenia składników można włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na około 180 stopni. Dzięki temu uformowane babeczki będzie można od razu wstawić do pieczenia.

  1. Rozgnieć w misce banana z jogurtem naturalnym. Dodaj mleko oraz miód i dokładnie wymieszaj całość.
  2. W innej misce wymieszaj dobrze mielone migdały, mąkę ryżową, sodę oczyszczoną, wiórki kokosowe i śliwki.
  3. Dodaj zawartość pierwszej miski do drugiej. Dobrze wymieszaj aż do połączenia składników mokrych i suchych w ciasto. Możesz też dodać posiekaną czekoladę, chyba że wolisz ją na babce.
  4. Nałóż ciasto do foremek i ewentualnie posyp posiekaną czekoladą.
  5. Piecz przez przynajmniej 25 minut w piekarniku nagrzanym zawczasu do temperatury ok. 180 stopni.

Może się zdarzyć, że środek babeczki nieco się zapadnie. Nie należy się tym jednak przejmować. Gotowa babeczka czekoladowo-bananowa ze śliwkową nutą to prawdziwa słodycz rozpływająca się w ustach. Miękkie ciasto znakomicie kontrastuje w niej z chrupiącym akcentem w postaci kruchych kawałków czekolady. Dzięki śliwce babeczka nabierze przyjemnego aromatu.

Z czym podawać?

Babeczki można podawać bez innych dodatków i jeść je, kiedy tylko przyjdzie na nie ochota. Zarazem świetnie pasuje do nich mleko, kawa, herbata. Doskonale sprawdzają się w roli deseru.