Bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą
Coś dobrego, słodkiego i bezglutenowego? Czemu nie babeczki? Świetne na urodziny, dobre na wizytę gości, znakomite w roli szybkiego, domowego wypieku. Bezglutenowe wypieki mogą jednak sprawić trochę kłopotu, zwłaszcza mniej doświadczonym kucharzom. Mimo to warto spróbować. Słodkie bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą z pewnością są tego warte.
Ciasto bezglutenowe – z czego zrobić?
Mąka jest podstawowym składnikiem wypieków. Niestety, najbardziej popularne jej rodzaje zawierają gluten. Są to mąki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe – generalnie mąki zbożowe. Nie można z nich zrobić ciasta bezglutenowego. Trzeba wybierać mąki ryżowe, kukurydziane, grochowe, ziemniaczane, gryczane, migdałowe, z prosa, z amarantusa, z fasoli, z soi. Aby się upewnić, czy dany produkt jest faktycznie bezglutenowy, należy odszukać na nim symbol przekreślonego kłosa.
Warto jednak pamiętać, że nie każda mąka bez glutenu zagwarantuje udane wypieki. W praktyce warto stosować mieszanki, dzięki czemu ciasto lepiej się klei. Dobrze też zastosować jakiś inny produkt jako podstawę, a mąkę stosować jako dodatek. Mogą to być zmielone orzechy, migdały, kasza jaglana.
Babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą nie są trudne do zrobienia. Przepis jest prosty i szybki. Gotowe babeczki są słodkie i sycące. Jako podstawę ciasta wykorzystamy migdały, banana, kakao i mąkę ryżową.
Składniki:
- 1 duży banan
- 140 g jogurtu naturalnego
- Półtora szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- Pokrojonych suszonych śliwek
Jak przygotować?
Przed rozpoczęciem łączenia składników można włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na około 180 stopni. Dzięki temu uformowane babeczki będzie można od razu wstawić do pieczenia.
- Rozgnieć w misce banana z jogurtem naturalnym. Dodaj mleko oraz miód i dokładnie wymieszaj całość.
- W innej misce wymieszaj dobrze mielone migdały, mąkę ryżową, sodę oczyszczoną, wiórki kokosowe i śliwki.
- Dodaj zawartość pierwszej miski do drugiej. Dobrze wymieszaj aż do połączenia składników mokrych i suchych w ciasto. Możesz też dodać posiekaną czekoladę, chyba że wolisz ją na babce.
- Nałóż ciasto do foremek i ewentualnie posyp posiekaną czekoladą.
- Piecz przez przynajmniej 25 minut w piekarniku nagrzanym zawczasu do temperatury ok. 180 stopni.
Może się zdarzyć, że środek babeczki nieco się zapadnie. Nie należy się tym jednak przejmować. Gotowa babeczka czekoladowo-bananowa ze śliwkową nutą to prawdziwa słodycz rozpływająca się w ustach. Miękkie ciasto znakomicie kontrastuje w niej z chrupiącym akcentem w postaci kruchych kawałków czekolady. Dzięki śliwce babeczka nabierze przyjemnego aromatu.
Z czym podawać?
Babeczki można podawać bez innych dodatków i jeść je, kiedy tylko przyjdzie na nie ochota. Zarazem świetnie pasuje do nich mleko, kawa, herbata. Doskonale sprawdzają się w roli deseru.